MICHAEL WAUTERS - SOCIAL THERAPY


Social therapeut Beek Michael Wauters

 Michael, welke 7 vragen zou jij jezelf willen stellen als jij jezelf zou willen voorstellen?

 

 

1. Michael, wie ben jij?

Iemand die jou nu al heeft meegenomen in dit interview, door het opschrijven van deze zin, want ik weet zeker dat je mijn interview gaat aflezen als je het antwoord op vraag 1 en 2 hebt doorstaan. 

 

Allright, hou je goed vast daar achter het beeldscherm:

My name is Wauters, Michael Wauters (naar analogie van Bond, James Bond) en ik ben tevens model.

Ik roep door deze eerste kennismakingszin hoogstwaarschijnlijk iets bij jou als lezer op. Dit doe ik natuurlijk bewust. Hetgeen ik zou kunnen oproepen met de kennismakingszin zou kunnen zorgen voor een bepaalde beeldvorming. Tevens zou je bepaalde vooroordelen en/of interpretaties kunnen vormen vanuit deze informatie. Vanuit deze vooroordelen zou een stigma kunnen ontstaan. Misschien denk ik dit zelf en heb ik hiermee mijn eigen zelfstigma gecreëerd.

Dus, ik ben een model. ik ben ook de lastige puber geweest, ik ben ook vader van mijn dochter en ik ben ook de man van mijn vrouw.

 

2. Wat wil je hiermee zeggen?

Wat ik hiermee wil zeggen is, dat ik van alles wat ben, iemand ben en ben geweest in de samenleving; iedereen vervult meerdere rollen in de maatschappij als mens.

Ik ben geen makkelijke puber geweest; spijbelde veel, had andere interesses etc. Sorry pap, sorry mam!

Mensen hadden hun oordeel klaar over mij, over iedere rol waarin ik me bevond. Misschien dat ik daarom ook juist met vele 'stereotyperingen' omging, waarover mensen ook een uitgesproken mening hadden.

Weliswaar begonnen toen mijn levenslessen genaamd: levenservaring.

Van hieruit is mijn kracht ontstaan:

 

'Van alle markten thuis, door thuis te zijn in alle markten'

 

(Duurt dit verhaal je te lang dan ga naar vraag 2 en ik onthul je een GEHEIMPJE).

 

Na een lange puberteit..Toch weer naar school..

In het derde jaar van de opleiding Hbo Social Work heb ik o.a. werkervaring opgedaan door mijn stage binnen Forensisch Psychiatrisch Centrum 'De Rooyse Wissel/ Overmaze' (Tbs).

Ik heb in dit jaar wederom de bevestiging gekregen dat ieder mens uniek is en tegelijkertijd dezelfde basisbehoeften heeft. Men kan van tevoren wel een beeld van iemand hebben, maar dit beeld kan (jijzelf) snel veranderen. Heb jij weleens iemand gestigmatiseerd? Ben jij wel eens gestigmatiseerd? Wat houdt dit in? Wie ben jij zelf, hoe kijk jij naar jezelf en naar de ander?

Dit is een onderdeel van Social Therapie; de maatschappij en jij, jij en de maatschappij en jezelf als een volwaardige ik.

 

3. In hoeverre ben jij zelf bewust van stigmatisering?

In mijn jeugd heb ik vooral te maken gehad met een zelfstigma.

Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Misschien kun je nu al meer raden..?

Ook ik.. Ik heb namelijk ASPERGER.
Ik heb dus een hoogfunctionerend Autisme.

Tja.. Nu zitten we in een spagaat: ‘Modellen zijn dom’, 'Als Asperger ben ik hoogbegaafd’. Vandaar dat ze juist in tegenstelling tot andere vormen van Autisme, wel goed contact kunnen leggen met de ander, ben ik goed in analyseren en het leggen van verbanden.

Ieder etiket zijn eigen kwaliteit..Weer eens wat anders dan 'ieder gek z'n gebrek', toch?

Ja, ik heb altijd geweten dat ik anders was en heb mij in de puberteit ook zo gedragen. Grenzen verleggen, Asperger weerleggen.

 

4. Vertel eens meneer Wauters, wat is jouw zakelijk achtergrond?

Een afgeronde bachelor- opleiding Social Studies op Zuyd Hogeschool, te Sittard. Tijdens deze studie specialisaties gedaan op het gebied van werken in gedwongen kader, seksualiteit. Vervolgens vele werkervaring opgedaan met aanvullende cursussen op het gebied van psychiatrie, communicatie, Dyslexie, agressie en weerbaarheid en de opleiding als Narratief Therapeut cum laude afgerond. Eigen bedrijf gestart (360 Navigation) in 2015. Vele opdrachten binnengehaald op traumagroepen, behandelgroepen, crisisgroepen etc. Met namen als Xonar, Koraalgroep, Stichting St. Joseph etc.

Tevens trainingen gegeven aan collega's m.b.t. hulpverlening, projectleider geweest bij de opzet van een nieuwe stichting.  Een aantal maanden geleden de overstap gemaakt om mijn contract bij een jeugdgevangenis als groepsleider te beëindigen en te starten bij een grote zorginstelling in de maatschappelijke opvang als case- manager, hierna kreeg ik een managementfunctie waarbij ik een team ging aansturen. Momenteel ook Co-Owner van KL-Ik, waarin ik Zzp'ers als case-manager inhuur en koppel aan clienten met double/ triple diagnoses ( psychiatrie, verslaving etc.). Ik hou ervan om (de juiste) verbanden te leggen, kenmerk van..

Al deze werkervaring laat mij hetgeen inzien wat ik wil bereiken als Social Therapeut bij XPRESS:

Om unieke combinaties tussen psycho, sociale-en fysieke frustraties en stagnaties van een persoon, tot kracht te laten komen. 

 

5.  Michael, kun je ook in een zin samenvatten wie je bent, zonder bovenstaande tekst en uitleg?

Ik ben mijn eigen kracht; ik ben slim, veelzijdig, mentaal en fysiek sterk, visueel, creatief (denken), sportief, analyserend en minder bescheiden dan vroeger. Heel random toevoeging op de vraag, maar ik vind SHAZAM een van de beste uitvindingen van afgelopen jaren. 

 

6.  Pff..Communiceer jij altijd op deze manier, zoals je deze vragen hebt beantwoord?

Je hebt jezelf een goede vraag gesteld, want het is belangrijk om te weten hoe je overkomt, zelfspot is leuk.

Het antwoord is: Nee, niet altijd, maar ik denk dat ik wel een klein deel van mezelf heb kunnen laten zien. Voor mij betekent communiceren gedrag en gedrag communiceert. Ik ben niet alleen mijn antwoord, maar ik ben ook mijn eigen vraag.

 

7.  Met welke zin wil je afsluiten?

Het antwoord op het leven is de vraag in het leven met een uitroepteken.

Klinkt vaag, maar kom op intakegesprek, laten we elkaar leren kennen op een meer eenvoudige manier en ik geef antwoord, met jou; op de vraag, achter de vraag..

 

 

PS  ''Ik wist dat je het einde van het interview zou halen..''

 

Klik hier om Nina's interview te lezen!
Klik hier om Nina's interview te lezen!

XPRESS BEEK

Therapie Centrum Beek

Wethouder Sangersstraat 6a

6191 NA Beek

Tel: 0031 851304915

                   XPRESS STEIN-ELSLOO

                   Medisch Centrum Elsloo

                   Aelserhof 49

                   6181 LB Elsloo

                   Tel: 0031 851304915

XPRESS MAASTRICHT HEUVELLAND

Gezondheidscentrum Cadier en Keer

Raadhuisplein 1H

6267 CW Cadier en Keer

Tel: 0031 851304915


Tel: +31 851 30 4915 | info@x-p-r-e-s-s.nl  | X-P-R-E-S-S Logopedie & Social Therapy is ook te vinden op facebook, pinterest, en  www.logopedist-info.nl